Skip to main content

Περεμέτς Δείτε επίσης | Παραπομπές | Μενού πλοήγησηςThe Oxford Companion to FoodОсетинские, грузинские и татарские пирогиБлины и блинчики5797International Dictionary of Food and Cooking

ΣνακΦαγητό δρόμου


ταταρικάρωσικάρωσικά










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eκλείσιμοu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="el" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="noticebanner"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="background-image: -moz-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -o-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -webkit-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: linear-gradient(to bottom, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0);; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px; border-radius:10px; margin-top:10px; position:relative; height:70px; border-style:solid; border-width:1px; color:#aaa; border-color:u0026#32;; border:; font-family: u0026#39;Helveticau0026#39;, u0026#39;Arialu0026#39;, sans-serif; line-height: 18px; background-color:; overflow:hidden;"u003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; right:0px;"u003Eu003Ca href="http://blog.wikimedia.gr" rel="nofollow"u003Eu003Cimg alt="WM CUG GR.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/50px-WM_CUG_GR.png" decoding="async" width="50" height="56" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/75px-WM_CUG_GR.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/100px-WM_CUG_GR.png 2x" data-file-width="600" data-file-height="668" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; left:0px; top:20px; left:20px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo CEE-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/60px-Logo_CEE-t.png" decoding="async" width="60" height="39" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/90px-Logo_CEE-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/120px-Logo_CEE-t.png 2x" data-file-width="548" data-file-height="356" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="display:block; position: absolute; top:4px; width:100%; text-align:center;;"u003Eu003Cdiv style="font-weight:bold; color:#000085; font-size:14px; line-height:25px"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cspan style="color:#000085;"u003EWikimedia CEE Άνοιξη 2019u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="margin-top: 2px; font-weight:normal; color:#555; font-size:15px; line-height:15px;"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cspan style="color:#555;"u003EΠάρτε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό συγγραφής λημμάτων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη,u003Cbr /u003Eεμπλουτίζοντας τη Βικιπαίδεια και κερδίζοντας βραβεία!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Enu003Cdiv class="noticebanner"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="background-image: -moz-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -o-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -webkit-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: linear-gradient(to bottom, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0);; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px; border-radius:10px; margin-top:10px; position:relative; height:50px; border-style:solid; border-width:1px; color:#aaa; border-color:u0026#32;; border:; font-family: u0026#39;Helveticau0026#39;, u0026#39;Arialu0026#39;, sans-serif; line-height: 18px; background-color:; overflow:hidden;"u003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; right:0px;"u003Eu003Ca href="https://www.wikimedia.gr" rel="nofollow"u003Eu003Cimg alt="WM CUG GR.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/45px-WM_CUG_GR.png" decoding="async" width="45" height="50" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/68px-WM_CUG_GR.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/90px-WM_CUG_GR.png 2x" data-file-width="600" data-file-height="668" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; left:0px; top:5px; left:10px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:%CE%9B%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_v3.0" title="Βικιπαίδεια:Λημματογράφηση για την Τεχνολογία v3.0"u003Eu003Cimg alt="Crystal kcontrol.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Crystal_kcontrol.svg/45px-Crystal_kcontrol.svg.png" decoding="async" width="45" height="45" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Crystal_kcontrol.svg/68px-Crystal_kcontrol.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Crystal_kcontrol.svg/90px-Crystal_kcontrol.svg.png 2x" data-file-width="128" data-file-height="128" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="display:block; position: absolute; top:4px; width:100%; text-align:center;;"u003Eu003Cdiv style="font-weight:bold; color:#000085; font-size:14px; line-height:25px"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:%CE%9B%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_v3.0" title="Βικιπαίδεια:Λημματογράφηση για την Τεχνολογία v3.0"u003Eu003Cspan style="color:#000085;"u003E3ος Μαραθώνιος λημματογράφησης για τους υπολογιστές και την τεχνολογίαu003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="margin-top: 2px; font-weight:normal; color:#555; font-size:15px; line-height:15px;"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:%CE%9B%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_v3.0" title="Βικιπαίδεια:Λημματογράφηση για την Τεχνολογία v3.0"u003Eu003Cspan style="color:#555;"u003EΔιαγωνισμός δημιουργίας και ανάπτυξης λημμάτων για τους υπολογιστές και την τεχνολογία, με σημαντικά βραβεία!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Περεμέτς




Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια






Πήδηση στην πλοήγηση
Πήδηση στην αναζήτηση













Περεμέτς
Προέλευση
Άλλη ονομασία
Μπελιάς
Τόπος προέλευσης
Ρωσία
Περιοχή
Ταταρστάν, Μπασκορτοστάν
Πληροφορίες
Θερμοκρασία σερβιρίσματος
Θερμό ή ζεστό
Κύρια συστατικά
Άζυμη ζύμη ή μαγιά ζύμης, αλεσμένο κρέας

Το Περεμέτς (ταταρικά: пәрәмәч / pərəməç / pärämäç, μπασκιρικά: бәрәмес, μεταγραφή beremes; ρωσικά: перемяч‎) είναι μια ατομικού μεγέθους τηγανισμένη κρεατόπιτα ζύμης στις κουζίνες των Τατάρων του Βόλγα και των Μπασκίρ.[1] Είναι φτιαγμένο από άζυμο ζυμάρι ή ζυμάρι με προζύμι και συνήθως γεμίζεται με αλεσμένο κρέας και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αρχικά, το ψιλοκομμένο προ-μαγειρεμένο κρέας χρησιμοποιήθηκε ως γέμισμα, αλλά αργότερα το νωπό κρέας κρέας έγινε πιο κοινό.[2][3][4] Εναλλακτικά, το περεμέτς μπορεί να γεμίσει με πατάτα ή κουάρκ.[5][6]


Το Περεμέτς διαμορφώνεται συνήθως σε μια επίπεδη σφαίρα με ένα κυκλικό "παράθυρο" στη μέση. Σε αντίθεση με τα ντόνατ, η τρύπα δεν περνά καθόλου, αλλά γίνεται μόνο στην κορυφή, έτσι ώστε η γέμιση να είναι ορατή στη μέση. Το σχήμα είναι επομένως κάπως παρόμοιο με το ρωσικό βατρούσκα.[1][2][3][4][7] Ωστόσο, το νοικοκυρεμένη ζύμωμα γύρω από την τρύπα δίνει στο κλασσικό περεμέτς το ιδιαίτερο σχήμα του.[1]


Το περεμέτς σερβίρεται παραδοσιακά με ζωμό, κατίκ (γιαούρτι) ή αϊράνι.[1][6]



Σήμερα, η γεμισμένη με κρέας έκδοση είναι δημοφιλής σε ολόκληρη τη Ρωσία και σε άλλες μετασοβιετικές χώρες όπου συνήθως αναφέρεται ως μπελιάς (ρωσικά: беляш‎, πληθυντικός беляши, belyashi).[3][4][7][8][9] Αυτή η λέξη εμφανίστηκε στα ρωσικά στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και πιθανότατα προέρχεται από μια άλλη λέξη της ταταρικής γλώσσας, την bəleş, η οποία δηλώνει μια ψημένη πίτα πλήρους μεγέθους με κρέας και γέμιση πατάτας.[9][10][11] Οι σύγχρονες παραλλαγές του μπελιάσι μπορούν επίσης να παρασκευαστούν χωρίς μια τρύπα στην κορυφή. Μαζί με το πιρόζκι και το τσιμπουρέκι, το μπελιάσι είναι κοινό φαγητό δρόμου στην περιοχή.



Δείτε επίσης |


  • Κατάλογος ρωσικών πιάτων

  • Οτσποτσμάκ

  • Κιστιμπί


Παραπομπές |




  1. 1,01,11,21,3 Alan Davidson (2014). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. ISBN 978-0199677337. https://books.google.de/books?id=RL6LAwAAQBAJ&pg=PA810. 


  2. 2,02,1 «Татары» (στα Russian). Народы России. Атлас культур и религий. Москва: Феория. Министерство регионального развития Российской Федерации. Российская академия наук. 2008, σελ. 91. ISBN 978-5-287-00607-5. 


  3. 3,03,13,2 Едуард Тибилов (2014). А. Братушева, επιμ (στα Russian). Осетинские, грузинские и татарские пироги. Эксмо, σελ. 82. ISBN 978-5-457-66291-9. https://books.google.de/books?id=XW1vBQAAQBAJ&pg=PA82. 


  4. 4,04,14,2 Светлана Семенова, επιμ. (2014) (στα Russian). Блины и блинчики. Книжный клуб "Клуб семейного досуга". ISBN 978-9-661-47252-4. https://books.google.de/books?id=kee1AwAAQBAJ&pg=PT131. 


  5. С. В. Суслова. Р. К. Уразманова (1990) (στα Russian). Историческая этнография татарского народа. Академия наук СССР. Казанский филиал, σελ. 74. 


  6. 6,06,1 (στα Russian) Татарская кухня. Изделия из теста. DirectMEDIA, σελ. 5797. ISBN 978-5-998-91091-3. 


  7. 7,07,1 (στα Russian) Книга о вкусной и здоровой пище. Москва: Пищевая промышленность. 1952, σελ. 271.  [English edition: The Book of Tasty and Healthy Food: Iconic Cookbook of the Soviet Union. SkyPeak Publishing LLC. 2012. ISBN 978-0615691350. ]


  8. Charles Gordon Sinclair (1998). International Dictionary of Food and Cooking. Taylor & Francis. ISBN 978-1-579-58057-5. https://books.google.de/books?id=fnveo8cyxKkC&pg=PA57&q=belyashi. 


  9. 9,09,1 Ирина Сергеевна Лутовинова (1997) (στα Russian). Слово о пище русских: к истории слов в русском языке. Санкт-Петербургский государственный университет, σελ. 141. 


  10. (στα Russian) Татары Среднего Поволжья и Приуралья. Институт языка, литературы и истории, Академия наук СССР, Казанский филиал. Наука. 1967, σελ. 170. 


  11. Υπάρχει ένα ατομικό μέγεθος του μπελές, γνωστό ως ουάκ-μπελές, έχει παρόμοιο σχήμα με το περεμέτς αλλά ψήνεται και δεν τηγανίζεται.











Ανακτήθηκε από "https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=Περεμέτς&oldid=7039452"










Μενού πλοήγησης



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.248","walltime":"0.286","ppvisitednodes":"value":8769,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":62593,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":15557,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":13,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":21686,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 263.359 1 -total"," 49.52% 130.416 1 Πρότυπο:Reflist"," 40.35% 106.277 11 Πρότυπο:Cite_book"," 33.77% 88.936 11 Πρότυπο:Citation/core"," 25.98% 68.418 1 Πρότυπο:Infobox_prepared_food"," 23.18% 61.057 1 Πρότυπο:Infobox"," 6.15% 16.206 81 Πρότυπο:Πλαίσιο_πληροφοριών/row"," 5.80% 15.265 1 Πρότυπο:Lang-tt"," 4.49% 11.814 1 Πρότυπο:Language_with_name"," 3.40% 8.953 1 Πρότυπο:Lang"],"cachereport":"origin":"mw1311","timestamp":"20190302210732","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":128,"wgHostname":"mw1262"););

Popular posts from this blog

Андора Зьмест Гісторыя | Палітыка | Адміністрацыйны падзел | Геаграфія | Эканоміка | Дэмаграфія | Крыніцы | Вонкавыя спасылкі | Навігацыйнае мэню"CIA World Factbook entry: Andorra"."Andorra 2008, Departament d'estadística d'Andorra"Андорарр

Інфармацыя пра «Том Ўэйтс» Асноўныя зьвесткіАбарона старонкіГісторыя рэдагаваньняўУласьцівасьці старонкіНавігацыйнае мэню